OM LOKALEKILDER

De fire arkiver

Lokalekilder.dk er et samarbejde mellem Faxe Kommuners ArkiverGuldborgsund StadsarkivLolland Stadsarkiv og NæstvedArkiverne.  Det er vores ønske at sætte den historiske dokumentation i spil, som findes i kommunearkiverne i Kulturregion Storstrøm.

Vi vil synliggøre den ressource, der findes i arkiverne. På lokalekilder gør vi det med kildepakker, der både handler om den nære historie og har et nationalt og internationalt perspektiv.

Kilderne er eksempler på dokumenter, film og billeder som findes i regionens fire kommunearkiver.

Danmarkshistoriens lokale vinkler

Med lokalekilder har du en kildepakke, du kan bruge til at undersøge hvilke aftryk besættelsen har sat sig gennem arkivalier hos den offentlige myndighed, der var tættest på borgerne, nemlig kommunen.

Gennem kilderne kan du følge, hvordan hverdagslivet udfoldede sig under den tyske besættelse i Sydsjælland og på Lolland og Falster. Kilderne er en spændende blanding af officielle dokumenter, billeder, rationeringsmærker, klip fra illegale aviser, breve og beretninger af befolkningens oplevelser. Fotografer og illustratorer er angivet ved hvert enkelt billede.

Lokalekilder har så vidt muligt søgt at finde frem til evt. rettighedshavere til de anvendte illustrationer. Skulle du mene at eje nogle rettigheder, der ikke er blevet honoreret, bedes du henvende dig til lokalekilder.dk via NæstvedArkiverne, Lolland Stadsarkiv, Guldborgsund Stadsarkiv eller Faxe Kommunes Arkiver.

Vi præsenterer originale kilder til mange emner under forskellige temaer. P.t. har vi fokus på Besættelsestiden og i den anledning har vi lavet 3 undertemaer: Dagligliv, Modstand og Tyskere i Danmark.

Se videoen og bliv inspireret til at bruge lokalekilder: